juridicenet
despagubiri accidente de circulatie, accidente de munca si malpraxis- 0764442422
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Ultimele subiecte
» caut avocat stagia
Vin Mar 20, 2015 4:42 pm Scris de Admin

» Taxa judiciara de timbru pentru despagubiri accidente de circulatie
Vin Ian 16, 2015 6:46 pm Scris de Admin

» scaderea contributiei CAS cu 5 puncte procentuale la angajator
Dum Iun 15, 2014 4:20 pm Scris de Admin

» patru copii vatamati grav in accident circulatie Arges
Mar Mai 13, 2014 5:26 pm Scris de Admin

» accidente de circulatie cu victime
Mier Apr 23, 2014 2:48 pm Scris de Admin

» Guvernul le-a pus gând rău romanilor
Sam Aug 03, 2013 4:22 am Scris de Admin

» accidentes de tráfico en España.
Sam Iun 29, 2013 3:33 am Scris de Admin

» victimele accidentului din Muntenegru reprezentare avocat Trifu tel. 0764442422
Sam Iun 29, 2013 3:29 am Scris de Admin

» despagudiri accident circulatie
Vin Dec 14, 2012 11:35 pm Scris de Admin

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Parteneri
forum gratuit

Decembrie 2018
LunMarMierJoiVinSamDum
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Calendar Calendar


divort la notar sau la primar

In jos

divort la notar sau la primar

Mesaj Scris de Admin la data de Joi Dec 09, 2010 8:43 pm

aceste prevederi intra in vigoare la data de 26/12/2010 (la 60 zile de la publicarea in MO)

legea 202/2010

Art. I. Codul deprocedura civila, republicat in Monitorul Oficial nr. 45 din 24 februarie1948, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeazadupa cum urmeaza:
39. Articolul 613^1 se modifica si va avea urmatorulcuprins:
"Art. 613^1
In cazul in care cererea de divort se intemeiaza pe acordul partilor, ea va fisemnata de ambii soti. Atunci cand este cazul, sotii vor stabili simodalitatile in care au convenit sa fie solutionate cererile accesoriidivortului.
Primind cererea de divort formulata in conditiile alin. 1, instanta va verificaexistenta consimtamantului sotilor, dupa care va fixa termen pentrusolutionarea cererii in camera de consiliu.
La termenul de judecata, instanta verifica daca sotii staruie in desfacereacasatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecareacererii, fara a administra probe cu privire la motivele de divort.
La cererea sotilor, instanta va pronunta o hotarare cu privire la divortpotrivit alin. 3. Prin aceeasi hotarare, instanta se va pronunta, potrivitlegii, cu privire la numele pe care il va purta fiecare sot dupa desfacereacasatoriei si, cand este cazul, cu privire la incredintarea copiilor minori sicontributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura sipregatire profesionala a copiilor. Tot astfel, instanta va putea lua act deinvoiala sotilor cu privire la alte cereri accesorii, in conditiile legii.
In cazul in care sotii nu se invoiesc asupra cererilor accesorii, instanta vacontinua judecata administrand probele prevazute de lege pentru solutionareaacestor cereri."

40. Dupa articolul 614 se introduce un nou articol, articolul 614^1, cuurmatorul cuprins:
"Art. 614^1
In fata instantei de fond, aceasta va starui pentru solutionarea divortuluiprin intelegerea partilor.
In cazul in care judecatorul recomanda medierea, iar partile o accepta, acestease vor prezenta la mediator, in vederea informarii lor cu privire la avantajelemedierii. Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informareapartilor. Dupa informare, partile decid daca accepta sau nu solutionareadivortului prin mediere.
Pana la termenul fixat de instanta, care nu poate fi mai scurt de 15 zile,partile depun procesul-verbal intocmit de mediator cu privire la rezultatulsedintei de informare.
Prevederile alin. 2 si 3 nu sunt aplicabile in cazul in care partile auincercat solutionarea divortului prin mediere anterior introduceriiactiunii."

41. La articolul 617, alineatul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"In cazurile prevazute de art. 38 alin. 1 din Codul familiei, instanta vadispune desfacerea casatoriei fara a pronunta divortul din vina unuia sau aambilor soti."
Art. II. Legea nr. 4/1953 Codul familiei, republicata in Buletinul Oficial nr.13 din 18 aprilie 1956, cu modificarile si completarile ulterioare, se modificasi se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 37, alineatul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Casatoria se poate desface prin divort. Divortul poate avea loc:
a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti suntgrav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibilacontinuarea casatoriei."

2. Articolul 38 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 38
Divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat de catre instantajudecatoreasca indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nucopii minori rezultati din casatorie.
Divortul prin acordul sotilor nu poate fi admis daca unul dintre soti este pussub interdictie.
Instanta este obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciatal fiecarui sot.
La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintareacopiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta vatine seama si de interesele minorilor."

3. Dupa articolul 38 se introduc patru noi articole, articolele 38^138^4, cu urmatorul cuprins:
"Art. 38^1
Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti dincasatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la loculcasatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacereacasatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort,potrivit legii.
Dispozitiile art. 38 alin. 2 raman aplicabile.

Art. 38^2
Cererea de divort se depune de soti impreuna.
Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acordaun termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort.
La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarulpublic verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens,consimtamantul lor este liber si neviciat.
Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarulpublic elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privirela culpa sotilor.
Dispozitiile art. 40 alin. 1 se aplica in mod corespunzator.
Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupadivort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite odispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adresezeinstantei de judecata, potrivit prevederilor art. 38.
Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotiinu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti.

Art. 38^3
Cand cererea de divort este depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria,ofiterul de stare civila, dupa emiterea certificatului de divort, face cuvenitamentiune in actul de casatorie.
In cazul depunerii cererii la primaria in a carei raza teritoriala sotii auavut ultima locuinta comuna, ofiterul de stare civila emite certificatul dedivort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primarialocului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul decasatorie.
In cazul constatarii divortului de catre notarul public, acesta emitecertificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de peacesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiunein actul de casatorie.

Art. 38^4
Daca nu sunt indeplinite conditiile art. 38^1, ofiterul de stare civila sau,dupa caz, notarul public respinge cererea de divort.
Impotriva refuzului ofiterului de stare civila sau notarului public nu existacale de atac, dar sotii se pot adresa cu cererea de divort instantei dejudecata, pentru a dispune desfacerea casatoriei prin acordul lor sau in bazaunui alt temei prevazut de lege.
Pentru repararea prejudiciului prin refuzul abuziv al ofiterului de starecivila sau notarului public de a constata desfacerea casatoriei prin acordulsotilor si de a emite certificatul de divort, oricare dintre soti se poateadresa, pe cale separata, instantei competente."

4. Articolul 39 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 39
Casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntatdivortul a ramas irevocabila.
In cazul prevazut la art. 38^1, casatoria este desfacuta pe data eliberariicertificatului de divort.
Fata de cel de-al treilea, efectele patrimoniale ale casatoriei inceteaza de ladata cand s-a facut mentiune despre hotararea de divort sau, dupa caz, desprecertificatul de divort pe marginea actului de casatorie ori de la data cand eiau cunoscut divortul pe alta cale."

Admin
Admin

Mesaje : 123
Puncte : 271
Reputatie : 3
Data de inscriere : 30/07/2010
Varsta : 49
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://juridicenet.forumz.ro

Sus In jos

divortul la notar

Mesaj Scris de ElenaSto la data de Dum Feb 20, 2011 11:36 pm

Inca nu sunt foarte lamurita cu pretul divortului. Unde este mai ieftin la notariat sau la starea civila? dar cozile.. cum sunt? am citit pe site-ul unui notariat despre ca pretul este de 500 lei cu tva. Dar am inteles ca si la starea civila este tot atat? Daca stie cineva va rog sa ma lamuriti si pe mine.

ElenaSto
Vizitator


Sus In jos

iti recomand si http://notariat-tineretului.net/divort/divortul-la-notar

Mesaj Scris de Gabrield la data de Dum Feb 20, 2011 11:47 pm

Eu am inteles ca scapi putin mai ieftin la starea civila dar ai si dezavantaje evidente (daca ai mai colaborat cu institutii ale statului:P statul la coada, indiferenta etc. )


Gabrield
Vizitator


Sus In jos

Re: divort la notar sau la primar

Mesaj Scris de Admin la data de Mar Feb 22, 2011 8:04 pm

la Oficiul de stare civila nu se percep taxe decat in unele zone ale tarii.
In Bucuresti inca este gratis .

Admin
Admin

Mesaje : 123
Puncte : 271
Reputatie : 3
Data de inscriere : 30/07/2010
Varsta : 49
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://juridicenet.forumz.ro

Sus In jos

iti recomand http://e-juridic.manager.ro/articole/divortul-la-notar:-acte-necesare-6040.html

Mesaj Scris de ionela la data de Mier Mar 02, 2011 2:32 am


ionela
Vizitator


Sus In jos

gasiti detalii si aici: www.dreptonline.ro/utile/divort.php

Mesaj Scris de ionela la data de Mier Mar 02, 2011 2:34 am


ionela
Vizitator


Sus In jos

Re: divort la notar sau la primar

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum